Compleet overtext

Tekst, we kunnen niet zonder. Ga maar eens voor een menigte staan zonder tekst. Dat wordt al gauw gehakkel en onzinnig gewauwel. Een goeie openingszin om iemand te versieren. Eigenlijk bestaat deze niet, want niemand trapt erin. Maar hé indruk heb je gemaakt. Een schrijver met alleen maar lege pagina’s in zijn boek? Je kan het ook gebruiken om therapeutisch in te tekenen en te kleuren. Heerlijk hersenloos zitten krassen. Een zanger die zijn mond open doet en er komt niets uit. Zelfs bij Lill Kleine met tekst, loop ik al weg. Wat moet De Bietenbrug zonder tekst?! Non-verbaal is heel leuk spelen, maar om nou de hele avond naar onze fantastische gekke bekken te kijken. Kan je net zo goed een spiegel voorhouden. Tekst is een noodzakelijk iets, zoals elke dag brood eten. Maar helaas heb je ook vele overschatte teksten. Hoe ingewikkelder je de teksten maakt, des te meer mensen onder de indruk zijn. Neem bv deze zin uit een liedje: De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht…. Ik hoor alleen maar golven als ik bij de zee ben. Of ben ik daar nou niet spiritueel genoeg voor?! Of deze: En zitten er geen vleugels aan een vogel, vliegt het toch nooit ergens heen. Nee dan rennen ze als een kip zonder kop rond. Hoe meer gegoochel met de nederlandse taal, hoe populairder ze zijn. En laten we het maar niet hebben over politieke leiders, met heel veel woorden zeggen ze niets. En de mensen maar glazig ja knikken en instemmen.
Waar ze dan wel goed in zijn is om met nietszeggende uitspraken heel Nederland op zijn kop te krijgen en zo de negatieve aandacht op zich gericht te krijgen. Zo jammer dit misbruik van woorden. Terwijl tekst ook zo gevat kan zijn neem nou deze uitspraak van Herman Finkers: “Neem nou zoiets alledaags als de file. Wat men er nou aan vindt? Maar ze staan ervoor in de rij!”  Puur natuur en duidelijk zonder allerlei rijmelarij en daar houden wij van. Daar hebben wij ons in verdiept en kwamen uit op misverstanden, winkelwagentjes, zwembadellende, liedjes misbruiken, 100 jaar groei en bloei, ijzingwekkende verhalen, hoorcolleges en een doffe poes. Als je hier al niet overtext van raakt.

Onze spelers dit jaar zijn: Michel, Frans, Gitte, Silvie, Ans, Christa en onze nieuwkomer en overtexte redenaar: Hanneke Voskuilen. Marleen begeleidt ons door de teksten heen naar spel. Muzikale begeleiding van Janine en achter de schermen hebben we de Corries en de Jossen. Voor de tekstuele ondersteuning hebben wij Joost en Robert-Jan. In dit bericht is het woord tekst al zo vaak gebruikt, dat dit al overtext is geworden. Oftwel kom kijken naar ons op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober en raak ook in die overtexte extase.

Kaarten zijn te koop vanaf maandag 23 september en verkrijgbaar bij de Bruna Kraailand, Primera Brundel en De Kolkrijst. De zaal gaat open om 20.00 uur en we starten om 20.30 uur. Graag tot dan!

Share your thoughts

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.